Obiective proiect

Obiectivul general al proiectului

Obiectivul general al proiectului vizeaza cresterea gradului de digitalizare al procesului de educatie, prin introducerea tablelor, tabletelor interactive si a altor echipamente TIC, in scolile din comuna Rosiori, judetul Bihor pentru 224 de elevi si 33 cadre didactice.

Scopul proiectului in sine, este de a crea contextul necesar pentru accesul elevilor din mediu rural la e-learning (invatamant online), educatia reprezentand o investiţie in viitor, in niciun caz un cost.

In contextul pandemiei, inchiderea scolilor a generat un impact social si economic greu de masurat, dar in acelasi timp si o constientizare a nevoilor de digitalizare, din ce in ce mai stringente.

Izolarea si efectele pandemiei ne-au aratat discrepantele dintre diferite medii rezidentiale, experiente diferite in domeniul digital ale scolilor si profesorilor, posibilitati economice inegale ale familiilor sau abilitati individuale. Dupa cum invatarea la distanta, competentele digitale, studiul individual, proiectele si utilizarea resurselor TIC trebuie sa fie tinte si obisnuinte constante, complementare fata de lectiile si cursurile din clasa sau amfiteatru, devenind adevarate abilitati de viata.

Pentru a vorbi de digitalizare eficienta scoala trebuie sa dispuna de dotarea necesara, de profesori pregatiti si deschisi spre metode mai putin conventionale, creativi, specialisti si pedagogi, in aceeasi masura. De asemenea sistemul are nevoie de platforme nationale adecvate, de accesul la biblioteci virtuale si resurse educationale deschise, asigurand un traseu echitabil pentru toti elevii si studentii, dincolo de posibilitatile individuale, de mediile rezidentiale, de posibile inegalitati de ordin economic.

Acestea sunt principii europene esentiale, cat si conditii ale unei societati moderne, incluzive si democratice. Romania este profund afectata de inegalitatea economica si sociala, iar digitalizarea, un proces necesar si o oportunitate pentru Romania, risca sa afecteze major viitorul generatiei tinere daca nu este incluziva, accesibila pentru toti.

Proiectul va fi implementat in 2 sate din comuna Rosiori, judetul Bihor, respectiv in Şcoala Gimnazială ”Jakó Zsigmond” Roşiori si Şcoala Gimnazială nr. 1 Mihai Bravu.

 Obiectivele specifice ale proiectului

  1. Asigurarea unei infrastructuri minime pentru desfasurarea invatamantul online pentru 224 elevi si 33 cadre didactice din 2 institutii de invatamant din comuna Rosiori, Judetul Bihor (Şcoala Gimnazială “Jako Zsigmond” Roşiori si Şcoala Gimnazială nr. 1 Mihai Bravu). Acest obiectiv va asigura continuarea procesului de predare-invatare in conditii optime si de maxima siguranta in contextul riscului de infecţie cu coronavirusul SARS-Cov-2, dar mai ales la evitarea abandonului scolar a elevilor care nu au acces la un dispozitiv mobil sau conexiune la internet, in contextul desfasurarii activitatilor didactice online.
  2. Promovarea conceptului de e-learning in mediul rural pentru asigurarea accesului egal la educatie pentru elevii din comuna Rosiori. In acest sens se va crea cadrul necesar pentru dezvoltarea si implementarea de noi modalitati de desfasurare a procesului de predare-invatare, prin “mutarea” activitatilor didactice din scolile comunei Rosiori, in mediul on-line. In acelasi timp se accelereaza si dezvoltarea creativitatii si abilitatilor de predare a cadrelor didactice si dezvoltarea competentelor digitale ale elevilor.